Săptămâna Siguranței pe Internet, 10-14 februarie 2020

Sărbătorim împreună Săptămâna Siguranței pe Internet

 în perioada 10-14 februarie 2020

La nivel internațional celebrăm Ziua siguranței pe Internet pe data de 11 februarie 2020 și este pentru prima dată după mulți ani când această zi nu pică în vacanța școlară.

Vă invităm să profităm de ocazie și să aducem mai multă conștientizare asupra potențialului de cyberbullying, o formă de agresiune în mediul online la care sunt expuși 1 din 2 copiii români cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, conform studiului realizat de Organizația Salvați Copiii.

Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are o amploare mai mare și pare să fie fără sfârșit. Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori.

Pentru a aborda această temă sensibilă și a combate efectele extrem de neplăcute ale hărțuirii online, am lansat campania „O lume fără frică”. Acestui demers i s-au alăturat Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric si Alex Daragiu aka Alpaca Legion. Fiecare dintre ei a ales să împărtășească propriile experiențe cu fenomenele de bullying sau cyberbullying și să încurajeze copiii să ceară ajutorul specialiștilor Ora de Net.

Vă invităm să organizați o activitate cu copiii în săptămâna 10-14 februarie 2020 în care să accesați platforma www.farafrica.ro. Poveștile vedetelor pot să le servească drept inspirație pentru cum pot depăși situațiile neplăcute de bullying și cyberbullying și să le devină clar cât de important este să ceară ajutor adulților.

Rezultatele celui mai recent studiu au demonstrat ceea ce noi deja știam prea bine …deși trec prin situații neplăcute online foarte des, doar 2 din 10 dintre copiii din România aleg să facă ceva (printre altele, să vorbească cu cineva). Pentru asta suntem noi aici!

Mai precis, obiectivul acestor sesiuni este acela ca elevii să afle de existența liniei de informare și consiliere ctrl_AJUTOR și să ne contacteze ori de câte ori au o întrebare sau curiozitate legată de activitatea lor online.

Vă încurajăm să printați și să afișați în instituția dvs, într-un loc vizibil pentru elevi, afișul Ora de Net disponibil aici https://oradenet.salvaticopiii.ro/resurse/docs/afis.jpg.

Vă invităm să oferiți mesajul și altor colegi care ar fi deschiși către acest subiect. Împreună putem construi o lume în care copiii se pot exprima liber, fără teama de a fi criticați sau judecați pentru felul în care arată, lucrurile pe care le spun sau modul în care gândesc.

 

Vă salutăm cu drag!

Echipa Ora de Net

Mențiuni:

*Pentru a primi adeverințe care atestă implicarea dvs, fiecare activitate trebuie raportată în contul dvs personal de pe platforma www.VoluntApp.ro, conform regulamentului programului de voluntariat Ora de Net. Dacă sunt și alți colegi interesați, aceștia sunt bineveniți să își facă un cont pentru a raporta ei direct sau dacă lucrați în echipă, să îi puteți eticheta.

Brosura-specialisti – consilieri școlari si asistenti sociali

Comunicat de presă SID_RO_2020(5)