CONCURSULUI NAȚIONAL

EXPLORATORI ÎN LUMEA EMOȚIILOR” (CAEN 2017)

INIȚIAT DE CĂTRE CJRAE/CJAP CLUJ

Inteligenţa emoţională din viaţa adultă îşi are originea în dezvoltarea competenţelor emoţionale şi sociale în perioada preşcolară, aceasta fiind o perioadă de achiziţii fundamentale în plan emoţional, social şi cognitiv. Aceasta este perioada cea mai indicată pentru dezvoltarea şi optimizarea competenţelor emoţionale şi sociale esenţiale pentru funcţionarea şi adaptarea în viaţa adultă.

În cadrul concursului „Exploratori în lumea emoțiilor” se urmărește dezvoltarea competențelor socio-emoționale la preșcolari, competențe fundamentale în reușita și adaptarea copilului la solicitările complexe ale mediului. Astfel, prin abordarea acestei teme urmărim atât prevenția apariției problemelor emoționale și de relaționare socială cât și optimizarea dezvoltării competențelor socio-emoționale.

Scopul concursului: Prevenția apariției problemelor emoționale și de relaționare socială respectiv optimizarea dezvoltării competențelor socio-emoționale la preșcolari.

Concurenți: Preșcolari din județul Cluj și județele partenere, participanţi la activitățile proiectul educaţional „Exploratori în lumea emoțiilor”. Concursul a avut două secțiuni: desen și colaj, pentru nivel de vârstă 4-5 ani (grupa mijlocie) respectiv 5-6 ani (grupa mare).

Concursul s-a derulat în trei etape: o etapă la nivelul unităților de învățământ, una la nivel județean și a treia la nivel național. Preșcolarii au realizat desene și colaje, utilizând materiale diverse, fiind încurajați să fie creativi, să coopereze și să exprime liber și personal diferite ipostaze ilustrative ale temei propuse.