Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor şi demnităţii umane!

     Cu ocazia zilei de 18 Octombrie 2018 – denumită de către Comisia Europeană în anul 2007, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, a marcat această zi, prin implementarea Proiectului de prevenire a traficului de ființe umane „Nu ești de vânzare – Alege pentru binele tău!”.  CJRAE Sălaj organizează acest proiect din anul 2011, în acest an fiind la a VIII –a ediție.

  • Scopul proiectului este creşterea nivelului de conştientizare a populatiei generale în ceea ce priveşte amploarea traficului de personae.
  • Activități în cadrul proiectului: consilierii școlari derulează în unitățile de învățământ, sesiuni de informare și prevenire, pe tema traficului de personae și ateliere de lucru cu elevii, în care se confecționează bennere cu mesaje împotriva acestui fenomen. Proiectul se finalizează cu un flash-mob, pe care îl realizăm anual în data 18 octombrie și care durează 4 minute.
  • Locații de desfășurare a evenimentului: Flash-mob-ul s-a organizat în orașele:  Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou în aceeași zi.
  • Participanții la flash-mob au fost în cea mai mare parte elevi (proveniți de la școlile gimnaziale și liceale), însoțiți de către consilierii școlari, cadrele didactice și alți membri ai comunității. La acțiunea organizată în muncipiul Zalău, au participat și în acest an cca. 1000 de personae.

     Acţiunea se bucură de  susţinerea  Agenţiei Naţionale  Împotriva  Traficului  de  Persoane, respectiv Agenția regional Cluj, ai cărei reprezentanți au fost alături de noi și în edițiile anterioare, dar și de reprezentanți din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, compartimentul de prevenire.

       În acest an ne-am bucurat și de obținerea unei distincții oferite de către Agenția Națională Împotriva Traficului de Ființe Umane, respective o diplomă de onoare în semn de apreciere deosebită adusă luptei împotriva traficului de ființe umane, distincție acordată pentru CJRAE Sălaj.

      Prin această acțiune, dorim să transmitem în special elevilor, dar și membrilor comunității, că au anumite drepturi fundamentale, care pot fi încălcate, devenind victime, prin diferite forme de exploatare: începând de la exploatarea sexuală; exploatare prin muncă; prelevarea de organe, privarea de libertate, cerşetorie.

      Mulți tineri din ziua de azi, părăsesc țara în căutarea unui loc de muncă, nefiind conștienți de faptul că acolo pot fi exploatați prin muncă, sau că li se pot încălca anumite drepturi fundamentale.

       Considerăm că un om informat și prevenit, are mai puține șanse de a deveni o victimă a unor traficanți de ființe umane!