Proiect educațional de prevenire a traficului de persoane

„NU SUNT DE VÂNZARE”

iniţiat de către CJRAE Sălaj în parteneriat cu ISJ Sălaj

cu ocazia Zilei de 18 Octombrie  – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

PERIOADA: octombrie 2021

SCOPUL PROIECTULUI:

Activităţile proiectului „Nu sunt de vânzare!” au vizat informarea populaţiei generale cu privire la amploarea, cauzele traficului de persoane, dar şi popularizarea modalităţilor de scădere a riscului de victimizare prin traficul de persoane.

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

  • Informarea cu privire la fenomenul traficului de persoane;
  • Creşterea nivelului de conştientizare a efectelor traficului de persoane;
  • Prevenţia şi combaterea traficului de persoane în toate formele sale;
  • Motivarea în scopul implicării active în luarea de atitudine în faţa traficului de persoane.

GRUP ŢINTĂ :

  • elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani din unităţile de învăţământ de nivel liceal şi gimnazial din județul Sălaj (beneficiari direcţi);
  • populaţia generală (beneficiar indirect).

ACTIVITĂȚI

Profesorii consilieri școlari au realizat, față în față sau online, următoarele tipuri de activităţi:

  • prezentări Power-Point privind prevenirea traficului de ființe umane;
  • vizionarea unor filmuleţe cu caracter educativ pe tema traficului de persoane;
  • confecţionare de bannere şi pancarte cu mesaje sugestive pe tema traficului de persoane, realizare de desene şi planşe cu caracter informativ în cadrul orelor de dirigenție;
  • activitate sub formă de Flashmob realizată în curtea școlii cu acordul directorului unității de învățământ și în colaborare cu profesorul de educație fizică și sport, cu o clasă de elevi selectată de consilierul școlar.

În cadrul Flashmob-ului desfăşurat în data de 18 octombrie cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, elevii au afișat  mesaje care promovează libertatea și drepturile fundamentale ale omului, mesaje împotriva traficului de persoane și împotriva tuturor formelor de exploatare umană. Mesajele au fost scrise pe tricouri, pe pancarte, pe bannere, pe masca de protecție etc, la alegerea elevilor.

În urma desfășurării acestor activități, populația generală a fost încurajată să preia inițiativa în lupta împotriva unei probleme sociale care se manifestă și are efecte la nivel global.

În cadrul activităţilor desfăşurate profesorii consilieri şcolari au folosit materiale informative oferite de către Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane- regiunea Cluj.

Evidenta activitatilor desfasurate in cadrul proiectului Nu sunt de vanzare