Proiect de prevenire a traficului de ființe umane

„Nu ești e vânzare, alege pentru binele tău!”

 2016-2017

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor şi demnităţii umane. Data de 18 Octombrie a fost numită de Comisia Europeană în anul 2007, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Comisia Europeană admite că traficul de persoane se întâmplă în toată lumea şi susţine creşterea nivelului de conştientizare prin evenimente în spaţiul public. În fiecare an, la nivel mondial, milioane de oameni sunt vânduţi sau exploataţi prin muncă.

În acest sens, CJRAE – CJAP Sălaj, prin intermediul consilierilor școlari, marchează această zi, prin implementarea proiectuui: „Nu ești e vânzare, alege pentru binele tău!”. Acest proiect se derulează din anul 2011, astfel, în anul 2017 am organizat a VII- a ediție.

Scopul proiectului este creşterea nivelului de conştientizare a populatiei generale în ceea ce priveşte amploarea traficului de persoane.

Obiectivele proiectulului:

  • Informarea cu privire la fenomenul traficului de persoane;
  • Creşterea nivelului de conştientizare a efectelor traficului de persoane;
  • Prevenţia şi combaterea traficului de persoane în toate formele sale;
  • Motivarea în scopul implicării active în luarea de atitudine în faţa traficului de persoane.

Grup ţintă:

  • 1000 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani din unităţile de învăţământ de nivel liceal şi gimnazial din Zalău, Jibou, Șimleu Silvanie și Cehu Silvaniei (beneficiari direcţi);
  • populaţia generală (beneficiari indirecti).

Activităţi desfășurate în cadrul proiectului

  1. Informarea elevilor (Prezentarea regulamentului elevilor şi diriginţilor; Întâlniri cu Consiliul Consultativ al Elevilor; Diseminarea informaţiilor; Prezentări Power-Point;Vizionarea unor filmuleţe cu caracter educativ pe tema traficului de persoane).
  2. Ateliere de lucru (Confecţionare de bannere şi pancarte cu mesaje sugestive pe tema traficului de persoane; Confecţionare de steguleţe şi flyere; Realizarea unor desene şi planşe cu caracter informativ)

III. Flash-Mob – Activitate în spaţiul public desfăşurată la nivel județean. Această activitate urmărește mobilizarea întregii comunității prin intermediul apelurilor publice de participare și mesajele de stopare a sclaviei moderne și de întărire a spiritului civic. Flash-Mob-ul a fost organizat în orașele Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou în aceeași zi, la aceeași oră, respectiv, în data de 18 octombrie 2016, la ora 14:30. Populația generală va fi încurajată în acest fel să preia inițiativa în lupta împotriva unei probleme sociale care se manifestă și are efecte la nivel global.

Mulți tineri din ziua de azi, părăsesc țara în căutarea unui loc de muncă, nefiind conștienți de faptul că acolo pot fi exploatați prin muncă, sau că li se pot încălca anumite drepturi fundamentale. Prin această acțiune, dorim să transmitem în special elevilor, dar și membrilor comunității, că au anumite drepturi fundamentale, care pot fi încălcate, devenind victime, prin diferite forme de exploatare: exploatarea sexual, exploatarea prin muncă, prelevarea de organe, privarea de libertate, cerşetoriea etc.

Considerăm că un om informat și prevenit are mai puține șanse de a deveni o victimă a unor traficanți de ființe umane!